Vstavljanje in odstranjevanje kontaktnih leč je lažje, kot si morda mislite. Morda se boste morali tega malo privaditi, kmalu pa o tem ne boste več razmišljali. Ta navodila so namenjena v dopolnitev tistim, ki vam jih je dal optik; vedno upoštevajte navodila svojega optika.

KAKO SI VSTAVITI KONTAKTNE LEČE

Za hitro vadnico o tem, kako si vstaviti kontaktne leče, si oglejte ta videoposnetek.

KAKO SI VSTAVITI KONTAKTNE LEČE V ŠTIRIH PREPROSTIH KORAKIH

Preden začnete

Roke si umijte z milom (po možnosti neodišavljenim protibakterijskim tekočim milom), nato pa jih sperite in posušite z brisačo, ki ne pušča vlaken. Dobra navada je, da si kontaktne leče vedno vstavite v istem vrstnem redu, npr. najprej v desno oko. Tako leč ne boste zamešali.

Preverite, ali leče niso morda obrnjene od znotraj navzven

To storite tako, da si lečo postavite na konico prsta in jo podržite proti svetlobi. Če se robovi upogibajo navzven, je leča obrnjena od znotraj navzven. Če je videti kot skodelica z gladkimi robovi, je leča pripravljena na vstavljanje. Večina kontaktnih leč ACUVUE® ima tudi oznako 123, tako da lahko preprosto vidite, če so obrnjene od znotraj navzven. Če so številke obrnjene pravilno, so tudi leče obrnjene pravilno.

OKO DRŽITE ODPRTO

S prosto roko si nežno držite zgornjo veko, da ne bi pomežiknili. Medtem ko imate lečo na konici prsta, z drugimi prsti roke, v kateri imate lečo, povlecite spodnjo veko navzdol.

VSTAVLJANJE LEČ

Roko držite pri miru in poglejte navzgor, medtem ko si v oko vstavljate lečo; nato počasi izpustite veki in za nekaj trenutkov zaprite oko, da se lahko leča umesti. Postopek ponovite še za drugo oko.

POMEMBNO: Leč in škatlice za leče nikoli ne spirajte z vodo iz pipe. 

Imate vprašanja o vstavljanju kontaktnih leč? Več informacij o tem, kakšen bi moral biti občutek z vstavljenimi lečami, najdete v pogostih vprašanjih v nadaljevanju.

KAKO ODSTRANITI KONTAKTNE LEČE

Za hitro vadnico o tem, kako odstraniti kontaktne leče, si oglejte ta videoposnetek.

KAKO ODSTRANITI KONTAKTNE LEČE V ŠTIRIH PREPROSTIH KORAKIH

POSKRBITE, DA BODO VAŠE ROKE ČISTE IN SUHE

Začnite z desnim očesom, da preprečite zamenjavo kontaktnih leč. S sredincem poiščite in previdno povlecite spodnjo veko navzdol.

KAZALEC POČASI PRIBLIŽAJTE OČESU

Dokler se ne dotaknete spodnjega roba leče. Nato lečo potisnite navzdol do spodnjega dela beločnice.

LEČO NEŽNO STISNITE

med palcem in kazalcem ter jo odstranite. Postopek ponovite še z levo lečo.

PO ODSTRANJEVANJU

Kontaktne leče za enodnevno uporabo zavrzite, leče za večkratno uporabo pa očistite in razkužite. Opomba: Leč in škatlice za leče nikoli ne spirajte z vodo iz pipe

POMEMBNO: Leč in škatlice za leče nikoli ne spirajte z vodo iz pipe.

RAVNANJE S KONTAKTNIMI LEČAMI

Ravnanje s kontaktnimi lečami bo kmalu postalo del vaše rutine, dodali pa smo nekaj lastnosti, ki bodo vam to še olajšale.

LEČE S SVETLO MODRIM ODTENKOM

Leče ACUVUE® imajo svetlo moder odtenek za vidljivost, tako da jih lažje vidite v škatlici ali embalaži. Ne skrbite, odtenek ne bo opazen, ko si kontaktne leče vstavite.

PREVERJANJE ROBA LEČ

Ko imate lečo na prstu, lahko vedno vidite, ali je morda obrnjena od znotraj navzven. Če je videti kot skleda z ravnimi robovi, je obrnjena pravilno. Če se robovi upogibajo navzven, je leča obrnjena od znotraj navzven.

ZAČNITE UPORABLJATI KONTAKTNE LEČE

Začnite svoje življenje s kontaktnimi lečami pravilno – z napotki za nove uporabnike